Přechod firemního softwaru na cloud
Přechod firemního softwaru na cloud: Klíč k vyšší efektivitě, úsporám a flexibilitě
Přechod firemního softwaru na cloud-image
Vývoj software
18. 09. 2024
Jiří Domjen

Přechod firemního softwaru na cloud: Klíč k vyšší efektivitě, úsporám a flexibilitě

V dnešním dynamickém podnikatelském prostředí je klíčové, aby firmy byly flexibilní, rychle reagovaly na změny trhu a efektivně řídily své zdroje. Přechod firemního softwaru na cloudové řešení se stává stále populárnějším řešením, které umožňuje firmám dosáhnout všech těchto cílů a zároveň významně snížit provozní náklady a zvýšit efektivitu. V tomto článku se podíváme na konkrétní výhody cloudových řešení a jaké přínosy mohou firmám přinést.

1. Významné finanční úspory

Jedním z hlavních důvodů, proč firmy přecházejí na cloudové technologie, jsou nákladové úspory. Tradiční on-premise řešení vyžadují vysoké počáteční investice do hardwaru, softwarových licencí, instalací a následné údržby. Cloudové systémy tuto finanční zátěž značně snižují. Firmy platí pouze za skutečně využité služby, což znamená, že mohou lépe řídit náklady a snadno škálovat kapacity podle aktuálních potřeb.

Podle nejnovějších statistik může přechod na cloud ušetřit firmám až 30 % provozních nákladů na IT infrastrukturu. Studie provedené ve Spojených státech ukázaly, že středně velké firmy mohou snížit své roční výdaje na IT infrastrukturu až o 27 500 USD po přechodu na cloud. 

2. Zvýšení efektivity o 40 %

Jedním z hlavních přínosů cloudového softwaru je vyšší efektivita pracovních procesů. Díky cloudovému řešení mají zaměstnanci přístup ke klíčovým firemním systémům odkudkoli a kdykoli, což je zejména důležité v dnešní době, kdy je flexibilita práce na dálku stále důležitější. Cloudové platformy umožňují automatizaci a integraci procesů, čímž se zjednodušuje jejich správa a snižuje počet chyb způsobených manuálním zpracováním dat.

Cloud také zvyšuje produktivitu tím, že minimalizuje čas strávený řešením technických problémů. Podle odhadů firmy, které přejdou na cloudová řešení, zaznamenávají zvýšení efektivity až o 40 %, což umožňuje zaměstnancům zaměřit se na produktivnější činnosti a strategické úkoly.

3. Úspora času až o 50 %

Cloudové technologie zajišťují, že všechny aktualizace a opravy softwaru probíhají automaticky na straně poskytovatele služeb, takže firmy nemusí věnovat čas a zdroje na jejich správu a implementaci. To znamená, že IT týmy mají více času na důležitější projekty a nemusí řešit časově náročnou údržbu systému.

Podle průzkumu společnosti Gartner mohou firmy po přechodu na cloud ušetřit až 50 % času spojeného s údržbou a aktualizacemi softwaru. To má přímý dopad na produktivitu zaměstnanců, kteří se mohou více soustředit na strategické iniciativy a inovace.

4. Vysoká úroveň bezpečnosti

Jedním z nejčastějších mýtů o cloudových systémech je, že jsou méně bezpečné než tradiční on-premise řešení. Ve skutečnosti jsou moderní cloudové platformy vybaveny pokročilými bezpečnostními opatřeními, které zajišťují ochranu citlivých dat. Poskytovatelé cloudových služeb investují značné prostředky do kybernetické bezpečnosti, aby splňovali přísné standardy, jako jsou GDPR nebo ISO 27001. Firmy tak mohou těžit z vyšší úrovně zabezpečení, aniž by musely samy investovat do drahých bezpečnostních technologií.

Cloudové systémy navíc nabízejí pokročilé možnosti zálohování a obnovy dat v případě výpadku nebo kybernetického útoku, což zajišťuje kontinuitu podnikání.

5. Flexibilita a škálovatelnost

Jednou z největších výhod cloudu je jeho flexibilita. Firmy mohou rychle přizpůsobit kapacity systému podle svých potřeb, ať už se jedná o zvýšení nebo snížení využití. To je zásadní zejména pro sezónní podniky, které mají během určitých období roku výrazně vyšší požadavky na výpočetní výkon a úložiště.

Schopnost rychle škálovat infrastrukturu bez nutnosti nákupu nového hardwaru nebo softwaru umožňuje firmám rychle reagovat na změny v poptávce a růst bez zbytečných zpoždění.

6. Závěr: Klíčové výhody přechodu na cloud

Přechod na cloudové řešení přináší firmám řadu výhod, od významných finančních úspor a vyšší efektivity až po flexibilitu a lepší zabezpečení dat. Firmy, které se rozhodnou přejít na cloud, mohou očekávat:

• Až 30% úsporu nákladů na IT infrastrukturu..

• Zvýšení efektivity o 40 %, což zaměstnancům umožní zaměřit se na strategické úkoly.

• Úsporu času až o 50 % díky automatizaci a snadné údržbě softwaru.

• Vysokou úroveň bezpečnosti dat a spolehlivost díky pokročilým zálohovacím systémům.

• Flexibilitu a škálovatelnost, které umožňují firmám růst bez nutnosti investic do nové infrastruktury.

Cloudové technologie představují cestu k modernizaci firemních procesů, což v konečném důsledku vede k rychlejšímu růstu, větší konkurenceschopnosti a dlouhodobým úsporám.

Články a aktuality
Vývoj software

Přechod na moderní software: Klíč k vyšší efektivitě a jednoduššímu řízení společnosti. Nenechte se předběhnout konkurencí !

Přečíst
Vývoj software

Zbavte se technologického dluhu teď! Modernizujte software, automatizujte procesy a integrujte systémy, aby váš byznys letěl vpřed bez překážek!

Přečíst
Kontaktujte nás
Máte zájem o nezávaznou konzultaci nebo se chcete na něco zeptat? Zavolejte, napište nebo za námi přijeďte.
Na trhu fungujeme už od roku 2007.
Jednáme férově, a co slíbíme, to dodržíme.
Ozveme se vám během pár hodin.
Vstupní analýza v rozsahu až 5 MD zdarma.
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo  +420 736 102 601  nebo se za námi zastavte – najdete nás v Praze a v   Brně.

Odesláním formuláře souhlasíte s Obchodními podmínkami a Pravidly ochrany osobních údajů.