Blog Články
Co je work-life balance a jak si ho udržet
human yellowNoun
clicker
08. 01. 2021
Sdílejte článek

Pojem “work-life balance” zní vznešeně, ale co to vlastně znamená? Zjednodušeně jde o nastavení “rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem”. Podle výzkumů má problém s “work–life balancem” až 20% lidí. Bylo také zjištěno, že 7% Čechů pracuje více než 50 hodin týdně a nemají proto čas na rodinu či koníčky. Právě tito lidé jsou náchylnější k depresím a syndromu vyhoření.

Dnešní “digitální doba” nám v tomto paradoxně moc nepomáhá. Díky možnosti být online v podstatě kdekoliv, nosíte své povinnosti stále s sebou. Být offline je považováno za luxus, kterého se často nedostává.

Dá se tedy rovnováha mezi prací/školou a volným časem ovlivnit? Určitě ano a my Vám nabízíme pár tipů :)

1. Plánování je základ – strávíte-li pár minut plánováním všech aktivit a akcí, které Vás daný týden čekají, ušetříte spoustu času. Nezapomínejte také na svůj volný čas a věci, které děláte rádi. Pokud v diáři uvidíte jen povinnosti, může to vést k jejich oddalování a k všude omílané prokrastinaci.

2. Nedělejte věci, které Vám berou energii i čas – omezte čas v práci s kolegy, kteří se místo práce jen vybavují nebo s upovídanou sousedkou. Ušetřený čas můžete jistě využít příjemněji, než poslouchat drby z pošty.

3. Zamyslete se nad pořadím úkolů – pokud máte více pochůzek ve městě, zkuste je zvládnout během jedné cesty, třeba Vám zbyde čas I na rychlé kafe v oblíbené kavárně.

4. Nebuďte příliš perfekcionisté – nikdo není dokonalý a s přibývajícími úkoly vždy všechno perfektní nebude, přiznejte si to a smiřte se s tím...

5. Koncentrujte se – umění multitaskingu je super věc, ale někdy může být i na škodu. Navíc vyřizování pracovních e-mailů na večeři s přáteli, či na rande je opravdu společensky neslušné.

Nezní to tak složitě, že? Pokud se inspirujete naším článkem, tak to ani složité nebude. A možná Vám pak zůstane čas i na komentář na našem FB, jak jste na tom s “work-life balancem” Vy :o)

ZÁLEŽÍ NÁM NA NAŠICH PARTNERECH

Dodáváme vysoce kvalitní technické služby, protože naším největším cílem každé zakázky je maximální oboustranná spokojenost. Jsme profíci, ale hlavně vaši týmový hráči a parťáci. Proto pevně věříme, že dalšího dodavatele již poptávat nebudete.